Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

Lukács 19,28–40 - Jézus hatással van

A politikusok, különösen a választási kampány idején, bármi áron megpróbálják jó színben feltüntetni magukat. A filmsztárok és énekesek egyre népszerűbbek akarnak lenni a tömegek körében. 

De mi hétköznapi emberek is törekszünk arra, hogy amennyire csak lehetséges, a legjobb oldalunkról mutassuk meg magunkat. A másokra gyakorolt hatás érdekében mindannyian megpróbáljuk elrejteni sötét oldalunkat, hogy jobbnak látszódjunk, mint amilyenek valójában vagyunk. Jézus ennek éppen az ellenkezőjét teszi. Felfedi magát (11) és inkább kevesebbnek akar látszani (szamárcsikón lovagol), és mégis hihetetlen hatással van az emberekre. Például, egy vadidegen fenntartás nélkül a tanítványoknak adja a szamarát. Az út mellett állók hódolattal telve terítik elé fölső ruhájukat, amerre csak halad. A tömegek üdvrivalgással köszöntik, és úgy ünneplik, mint az Isten által küldött királyt… A farizeusok pedig dühösek, és le akarják rántani a nép szeméről a leplet.

Jézus tehát teljesen önazonos, és ezzel bizalmat, odaadást és lelkesedést vált ki – de ellentmondást és ellenállást is szül. Pont úgy, mint ahogyan ma is! Nem játssza meg magát, hogy jobb színben tűnjön fel. Hatalmával bennünk akar hatni – és rajtunk keresztül a világban. Ezek nem üres ígéretek, mögöttük Isten teljhatalma áll, amely bennünk is munkálkodni akar.rss

Napi lelki táplálék

Én őértük könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid… Jn 17,9

Lk 22,39–71

Nagypénteken arra tekintünk, amit az Úr tesz: biztat, még ha eltávo-lodik is; nem hagyja magukra az övéit, imádkozik, vért verejtékezve, ébresztve szól, kérdez (48), parancsol, gyógyít, tanítványára tekint, és válaszol. 

tovább

(3) „De akit az Úr szeret…” (Zsoltárok 127)

ISTEN ÁLDÁSÁRÓL…

– 1. Isten áldása az Ő megváltó, szabadító, vezető jelenléte földi életünkben, amely által mi is áldássá lehetünk ebben a világban. Isten áldása nélkül hiábavaló minden emberi erőlködés (1–2).

tovább

LUKÁCS 23,1–12 - Intrikák és hatalmi harcok

A hatalmi viszonyok Világosak: Pilátus, a megszálló római hatalom képviselője, Jézus ügyében egymaga hozhat jogerős ítéletet, és viszonylag gyorsan meg is teszi. 

tovább

2018. április 10.

„Miért nem élnek a te tanítványaid a vének hagyományai szerint, és miért étkeznek tisztátalan kézzel?” (Mk 7:5)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Változás

Én, durva, faragatlan kődarab,
ki ott hevertem annyi év alatt
sötéten, félrevetve,
hiú próbákat dacosan nevetve,
próbákat, hogy rajtam faragjanak;
én, aki meg akartam én maradni
inkább csúnyán, sötéten, búsan, torzan:

tovább