Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

LUKÁCS 23,1–12 - Intrikák és hatalmi harcok

A hatalmi viszonyok Világosak: Pilátus, a megszálló római hatalom képviselője, Jézus ügyében egymaga hozhat jogerős ítéletet, és viszonylag gyorsan meg is teszi. 

Emellett nem egyértelmű, hogy egyszerűen elvből, s nem az igazság kedvéért dönt-e a vallási vezetők követelésével ellentétesen. Ezek a vezetők nagyon ügyesen tárják fel újra a panaszukat. Pontosan tudják, hogy a politikai bűnök büntetése sokkal keményebb, mint a vallási ellentéteké. Különösen az az állítás, számít a rómaiak szemében felségárulásnak, hogy Jézus királynak nevezte magát. Így egyáltalán nem meglepő, hogy Pilátus csak emiatt bocsátkozik bele az ügybe és tekinti semmisnek a többi vádpontot. Jézus válasza talányosnak és többértelműnek tűnik, de valószínűleg nem értelmezhető megerősítésként, és ezzel együtt beismerésként sem. Inkább így szól: „Te mondod.” A római jog szerint a beismerés minden további tárgyalást szükségtelenné tett és haladéktalan kivégzést vont maga után. Ehelyett Jézust ártatlannak ítélik. Itt tulajdonképpen véget is érhetne az egész történet. Ezzel szemben egy hatalmi harc bontakozik ki, amely a két uralkodó, Pilátus és Heródes politikai és emberi gyengeségeit tárja fel. Egyikük sem az igazságért küzd. Jézus, Isten Fia, intrikák, hazugságok, gúny és önkény kereszttüzébe kerül.

***

„Ha meg akarod ismerni egy ember jellemét, adj neki hatalmat! ”

ABRAHAM LINCOLNrss

Napi lelki táplálék

Ne legyen öröksége testvérei között; az ÚR az ő öröksége, ahogyan megígérte neki. 5Móz 18,2

1Móz 31,1–21

Lábán makulátlan ember lett volna? Egyáltalán nem. Ez feljogosítja Jákóbot arra, hogy – miután meggyőzte magát önmaga igazáról – az igazságosztó szerepében tetszelegjen? 

 

tovább

(1) „…elmentek a tenger túlsó partjára, a gadaraiak földjére.” (Márk 5,1–20)

GADARA.

– 1. Nem akarjuk elismerni, mi modern, tudós emberek, hogy milyen valós ez a leírás, a gadarai megszállottról. Ma is a megszállottság ezernyi fajtájával küzdünk.

tovább

EZÉKIEL 36,26–27 - Isten lelke belülről hat

Ezékiel is száműzetésben élt Babilonban. A népnek először főleg Isten ítéleteként állította be a száműzetést. Most azonban reménységet nyújt: Maga Isten fog az emberekben Lelke által olyan szívet és lelket teremteni, amely Őt fogja követni és az Ő mércéi szerint fog élni. 

tovább

2017. június 3. szombat

Hogyan legeltet Isten?

Én legeltetem juhaimat, és én keresek nekik pihenőhelyet - így szól az én Uram, az ÚR. Az elveszettet megkeresem, az eltévedtet visszaterelem, a sérültet bekötözöm, a gyengét erősítem, a kövérre és az erősre vigyázok; úgy legeltetem őket, ahogy kell. (Ez 34,15-16)

 

tovább

Lukátsi Vilma: Az Úr vezet...

Emlékezzelek!
És mintha csak tegnap történt volna,
Halljátok meg ismét az elhívást!
És dobbanjon rá újra szívetek,
ne kívánjatok soha, soha mást!
Akármi lesz… Az Úr vezet…

tovább