Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

LUKÁCS 9,51–56 - Utazás Jeruzsálembe

Jézus tudja, mi vár rá: szenvedés és halál. A Jeruzsálembe vivő út a kivégzéséhez vezet. Eltökéltségét arról ismerjük fel, hogy ezt a célt szigorúan szem előtt tartja és a legrövidebb útvonalat választja.

Ezen az úton két tanítványa kerül a középpontba. Jakab és János kifejezetten dühösek. Egész nap gyalogoltak, és most nincs szállásuk! A samaritánusok és a zsidók régi ellenségei voltak egymásnak. Alkalmanként még véres összecsapásig is fajult a dolog, ha a zsidók Jeruzsálem felé Samária területén haladtak át. Ennek az esetnek megvan tehát az előzménye. Most, amikor Jézustól megtagadták a vendégszeretetet, Jakab és János jogosnak érzi, hogy az igazi nagyágyúval álljon elő. Tudatalattijukban talán Illés próféta története rejtőzött (2Kir 1,1–18). Ott az égből alászálló tűz Isten ítéletének jele volt. Innen nézve érthető Jézushoz intézett kérdésük. De Jézussal ezt nem lehet megtenni. Nem illik küldetéséhez, amelyben nem fordulhat elő rombolás és megsemmisítés. Ő azért jött, hogy az embereket megmentse (Lk 19,10; Jn3,16–17). A tanítványok dühe érthető lenne, Jézus cselekedetének viszont nem lehet kiindulópontja. Isten tervei jóval mélyebbre nyúlnak, s ez tükröződik Jézus reakciójában.

***

Urunk, kérünk, ne engedd elfelejtenünk, hogy követésedre hívtál el minket, és arra, hogy másoknak gyógyulást nyújtsunk és ne törvényt! Ámen.rss

Napi lelki táplálék

„…amikor találkozott vele, megkérdezte tőle: „Hiszel te az Emberfiában?” Jn 9,35/b

Péld 18,17–24

„Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi” (21). A szó elszáll? 

tovább

(35) „Hiszel te az Emberfiában?” (János 9,35–41)[1]

KIBEN HISZEL? Jézus a leglényegesebb kérdéseket tette fel a meggyógyított, kiközösített embernek. 

tovább

EZSDRÁS 8,31-36 - Végre célba érve

Utazni izgalmas! Amikor korábban családi nyaralásra indultunk, előtte mindenki nagyon izgatott volt. Előfordult, hogy az egyik gyereknek fájt a hasa, a másiknak a feje egy nagy utazás előtt. 

tovább

2017. szeptember 20. szerda

A testvéri szeretetről pedig nem szükséges írnom nektek, hiszen titeket Isten tanított az egymás iránti szeretetre, és mert gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Macedóniában. De kérünk titeket, testvéreim, hogy egyre inkább gyarapodjatok ebben… (1Thess 4:9-10)

 

 

tovább

ifj. Bartha Sándor: Elfáradtunk?

Még távol a csúcs.
Még nagyon messze.
Ködfoszlányok és felhők fedte,
messzi csúcs.
Ólomléptekkel, kőnehéz szívekkel
araszolunk felé,
s míg magunknak bíztatón suttogunk:
menni, menni kell!

tovább