Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

LUKÁCS 9,51–56 - Utazás Jeruzsálembe

Jézus tudja, mi vár rá: szenvedés és halál. A Jeruzsálembe vivő út a kivégzéséhez vezet. Eltökéltségét arról ismerjük fel, hogy ezt a célt szigorúan szem előtt tartja és a legrövidebb útvonalat választja.

Ezen az úton két tanítványa kerül a középpontba. Jakab és János kifejezetten dühösek. Egész nap gyalogoltak, és most nincs szállásuk! A samaritánusok és a zsidók régi ellenségei voltak egymásnak. Alkalmanként még véres összecsapásig is fajult a dolog, ha a zsidók Jeruzsálem felé Samária területén haladtak át. Ennek az esetnek megvan tehát az előzménye. Most, amikor Jézustól megtagadták a vendégszeretetet, Jakab és János jogosnak érzi, hogy az igazi nagyágyúval álljon elő. Tudatalattijukban talán Illés próféta története rejtőzött (2Kir 1,1–18). Ott az égből alászálló tűz Isten ítéletének jele volt. Innen nézve érthető Jézushoz intézett kérdésük. De Jézussal ezt nem lehet megtenni. Nem illik küldetéséhez, amelyben nem fordulhat elő rombolás és megsemmisítés. Ő azért jött, hogy az embereket megmentse (Lk 19,10; Jn3,16–17). A tanítványok dühe érthető lenne, Jézus cselekedetének viszont nem lehet kiindulópontja. Isten tervei jóval mélyebbre nyúlnak, s ez tükröződik Jézus reakciójában.

***

Urunk, kérünk, ne engedd elfelejtenünk, hogy követésedre hívtál el minket, és arra, hogy másoknak gyógyulást nyújtsunk és ne törvényt! Ámen.rss

Napi lelki táplálék

Vigyázzatok, nehogy egyet is megvessetek e kicsinyek közül, mert mondom nektek, hogy az ő angyalaik a mennyekben mindenkor látják az én mennyei Atyám arcát. Mt 18,10

Mt 18,1–10

„...ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába” (3). Isten országa mindenki számára nyitott. 

 

tovább

(17) „…félték az Istent…” (2Mózes 1)[1]

VEGYÉTEK, EGYÉTEK, VIGYÉTEK… – 1. A dolgok bonyolultak ebben a bűnös világban. Ezzel belép egy nagy kísértés, miszerint mindent „empatikusan” akarunk megérteni, „beleérezni”, megmagyarázni, és felmenteni mindenkit. 

tovább

Lukács 19,1–10 - Prominens látogatás

Havannában a Capitolio előtt, a tömegben szorongtunk. A rég várt amerikai elnöki látogatás véget ért. Megtörténtek a Kuba és USA közötti első egyeztető lépések. 

tovább

2018. február 24. szombat

Gondtalanul elinduló ember

A keleti széllel összezúzod Tarsis hajóit. (Zsolt 48,8)

 

tovább

Haluszka Margit: Csak egy napra

Nem kutatom a jövendőt,
várjanak bár hosszú évek.
Naponként hordom keresztem,
csak napokból áll az élet!

Egy nap gondja sose súlyos,
egy nap terhe sose fáraszt.
És az erő mindig oly nagy
mit rám az Ég kiáraszt.

tovább