Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

NEHÉMIÁS 6,1-9 - Pletykafészek

„Hallottad a legújabb hírt?” Ismerek olyan embereket, akiknek úgy tűnik, hogy a pletykák terjesztése a hobbijuk. Anélkül, hogy a dolgok valóságtartalmát megvizsgálnánk, egyszerűen mindent továbbadnak. 

És gyakran van még egy kis (továbbgondolt) részlet, ezen felül, extrában: Így aztán valaki nem csak a megfázott, hanem súlyosan megbetegedett. Vagy egy pár már nem csak hogy veszekedett, de nem hivatalosan már el is váltak. Az ilyen pletykák, nem számít, hogy semmi, kevés vagy sok igazság van bennük, óriási pusztító potenciállal bírnak! Egyre inkább megfigyelhető, hogy Nehémiás a Szanballat által megfogalmazott pletykákat nem áll neki tisztázni. Nehémiás tudja, hogy ezekben a pletykákban nincs semmi igazságtartalom. Sőt, mi több: nagy valószínűséggel éppen ebben a pillanatban találták csak ki, és még nem is keringenek. Mindazonáltal a lehetséges hatásai világosak. Mégis, úgy dönt, hogy a pletykák lehetséges veszélye kisebb, mint a meghívás elfogadása az Ono-völgyben. "Mit gondolhatnak rólam az emberek, amikor a fülükbe jutnak a pletykák?" Ez a kérdés, ez a félelem tanyázik az ember fejében. Szanballat és társai gonosz tervei másrészről nagyon is valóságosak. Ezért Nehemiás tartja a pozícióját!

***

A pletyka egy fél hazugság.

THOMAS FULLERrss

Napi lelki táplálék

Mert aki valamennyi törvényt megtartja, de akár csak egy ellen is vét, az valamennyi ellen vétkezett. Jak 2,10

2Sám 17,15–29

Ahítófel tanácsára nem hallgatnak, és ő felköti magát. Mikor Jézus ellenállt a kísértésnek, a kísértő eltávozott tőle. Ha ellenállunk a gonosznak, elfut tőlünk is (Jak 4,7). 

tovább

(19) „…másodszor is gyűjtöttek össze szüzeket…” (Eszter 2,19–23)

– Elgondolkodtató a feljegyzés: amikor a király számára ismét összegyűjtötték a szüzeket, Eszter ismét közéjük került. A szentíró fontosnak tartotta ezt a verset, annak ellenére, hogy ez az igevers a történet menetében törést és ellentmondást okoz.

 

tovább

PÉLDABESZÉDEK 3,1-4 - Dicséret és elismerés

Korábban, amikor édesanyám megjött a fodrásztól, mindig feszülten figyelt arra, mit is szól majd édesapám az új frizurájához. „Nem tűnik fel semmi?” – hallottam csalódott kérdését, amikor apámtól nem kapott dicsérő szavakat már köszönéskor. 

tovább

2017. október 23. hétfő

„Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.” (1Kor 15:58)

 

            

tovább

Weöres Sándor: Ballada a három falevélről

Lehullott három falevél
észrevétlen az őszi ágról.
És jött a szél, a messzi szél,
egy messzi, másik, új világból -
Elröpült három falevél. 
- - - - - - - - - - - - - - -

tovább