Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2017. szeptember 29. péntek

Az áldás értéke

„És Izsák könyörgött az Úrnak feleségéért, mert meddő volt. Az Úr pedig engedett könyörgésének, úgyhogy teherbe esett Rebeka, a felesége. De fiai tusakodtak a méhében. 

Akkor ezt mondta Rebeka: Ha így van, minek is élek? Elment azért, hogy megkérdezze az Urat. Az Úr pedig ezt mondta neki: Két nép van méhedben, két nemzet válik ki belsődből: az egyik nemzet erősebb lesz a másiknál, de a nagyobbik szolgál a kisebbnek.” (1Móz 25, 21-23)

 

Ismerjük Ézsau és Jákob történetét. Családon belüli feszültség. Egyik erősebb a másiknál, de a nagyobbik szolgál a kisebbnek. Összefoglalva Jákob szerzi majd meg az atyai áldást. A kulcsszó: MEGSZEREZNI. Mi azt gondoljuk, hogy azért a régiek, az előttünk járók tisztességesebben intézik az életük dolgait. S most még azt a csalódást is meg kell élnünk, hogy nem! Vannak árnyalatok. A megszerezni ma már szalonképes szó. Mit jelent? Minden áron, nem válogatva az eszközökben, sőt milyen sokszor halljuk: a cél szentesíti az eszközt. Az, aki nem így tesz, az nem éri el a célját; az nem életre való. Megszerezni, erkölcsi határokat, társadalmi normákat átlépni, sőt törvényeket szegni. De még elfogadottsága ellenére is van egy törvény vagy norma, amit nem léphet át, mégpedig az isteni törvényt, vagy ha igen, annak megvannak a következményei.

A történet szerint, Izsák halni készül! De még ennél is fontosabb, hogy tudatosan készül. Még az áldást tovább kell adnia. Az áldás úgy osztódik az emberiség életében, hogy amit kaptam, azaz az áldást, azt továbbadom. Az áldás szorosan összefügg az áldó erejével, különösen is a lelkierejével, s most ezt a lelkierőt, testi erővel akarja párosítani; ezért akar enni. A testet megerősíteni a lélek dolgára. Ennie kell: „hozd el nekem a kedves ételemet”. Ősi rítusok ezek! A mi világunkban az embereknek már az áldás sem kell. Az áldás az ige korában az első fiút illette. 

Ézsau és Jákob történetében láthatjuk, számukra milyen fontos volt az áldás. A mi számunkra mit jelent az áldás? Ér valamit? Vagy értéktelennek tartjuk?

Isten tegye igazzá önvizsgálatunkat.

(Angyalosy Zsoltné)

***

Imádság:

Uram! Áldásodra vágyom, s tudom, meg is kapom. Jézusért. Ámen

***

A nap gondolata:

Az Úr keze, vagyis jelenléte áldás azok számára, akik bíznak Őbenne. De az Úr keze „nehéz teher” ott, ahol a dicsőséget nem Őneki tulajdonítják.

 

 rss

Napi lelki táplálék

Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. Jak 5,10b

2Sám 20

Egy önérzetes és sértődött izráeli ember, Seba megfújja a kürtöt, és magával rántja az izráelieket. Köztünk is vannak sértődött emberek, akik hangulatot keltve belerántanak másokat a lázadásba. 

tovább

(22) „…ezek azok a napok, amelyektől kezdve…nyugton lehettek…” (Eszter 9,20–32)

Végre nyugton lenni, békében élni még egy kicsit ebben a földi létben: örülni, enni és inni, egymást megajándékozni (20–22), a magunk szőlőjében és fügefája alatt (Mikeás 4,4). Valójában erre vágyunk; – így készülve az örök, aktív, üdvösséges nyugalomra.

 

tovább

RÓMA 3,21-24 - Micsoda ajándék!

Egy baráti házaspár néhány évvel ezelőtt hihetetlen ajándékot adott nekünk. Meghívtak minket, az öttagú családot egy kéthetes nyaralásra egy 4 csillagos szállodába, all inclusive ellátással! 

tovább

2017. október 31. kedd

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”(Rm 8:31)

 

tovább

Fejes Ádám: Kálvin

Munkás magányt, az írószobád nyugalmát
cserélted fel a genfi harcokért Te,
meg kellett tenned, egyedül csak Érte,
ki értünk vett fel átkot és keresztfát!

tovább