Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2017. október 26. csütörtök

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”(Rm 8:31)

Református egyházunk címerében olvasható ez az Ige. Erőt ad, biztat, bátorít, vigaszt kínál. Persze csak akkor, ha nem csupán egy egész egyház, hanem azon belül te és én, személyesen elmondhatjuk, hogy hisszük és valljuk, hogy ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Olykor nem is biztos, hogy tudatosan észleljük, mégis hihetetlenül fontos, hogy ki van velünk, ki áll az oldalunkon és ki ellenünk.

Gyerekkori élmények jutnak eszembe. Annak idején sokat fociztam a barátaimmal, haverjaimmal. Hogy lehetett elosztani a jelenlévő srácokat két megközelítőleg focitudás tekintetében egy súlycsoportban lévő csapatba? Úgy, hogy egy-egy embert kiállítottunk és választottak maguk mellé társakat. Felváltva mondtak neveket, akikkel szerettek volna egy csapatban lenni. Nyilván, mindenki a legjobbal, vagy a legjobbnak véltekkel óhajtott lenni. Teljesen érthető, hiszen még a gyermekek közötti játék sem arról szól, hogy valaki minden áron a vesztes csapat tagja szeretne lenni…

Ugyanez a helyzet a felnőtt életünkkel. Küzdelmes életet élünk mindnyájan. Vannak, akik egy csapatban szerepelnek velünk és vannak, akik ellenünk játszanak. Nagyjából tudjuk, hogy kire számíthatunk. De kérdezhetem így is: ki van a csapatodban? Az Úr a te csapatodban van-e? Választottad-e az Urat, hogy veled legyen?

Persze látnunk kell, hogy biblikusan mégis csak az a helyzet, hogy az Úr választ minket. Jézus ezt mondta a tanítványainak: „Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki, és rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.”(Jn 15:16) Ám ennek ténye fontos, hogy tudatosuljon bennünk: Isten választottai vagyunk. Ő pedig azt ígéri, hogy velünk lesz.

Kell-e ettől megnyugtatóbb ígéret, hogy a legnagyobb, a leghatalmasabb, a legerősebb, a lehetetlent nem ismerő Úr azt mondja: veled vagyok, veled leszek?

***

Imádság:

Uram! Sok nyugtalan, ideges pillanatomban a Te jelenléted és annak tudata ad békességet. Köszönöm, hogy velem vagy erőddal, kegyelmeddel, szereteteddel. Ámen

***

A nap gondolata:

Mi félnivalód van ezen a földön, ha együtt jársz a hatalmas Úrral? A környező népek félelme jogos, de nagy szégyen, ha Isten népe fél.rss

Napi lelki táplálék

Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme… 1Tim 6,10

Jób 25

Isten semmihez sem hasonlítható nagysága, és az ember törpesége – megcáfolhatatlan tény. 

tovább

(11) „Efraim betanított üsző, szeret gabonát nyomtatni.” (Hóseás 10)

Nincs élet iga nélkül. Illúzió, hogy létezik szabadság. Az igába szorított élet lehet egyedül szabad élet: rendben, keretek között, munkában, mások számára is hasznosan.

tovább

ZSOLTÁROK 4 - PMS

A kedvenc kávézómban ülök. Megengedem ezt ma magamnak. Az éjszaka nyugtalan volt. Rosszul, feszülten és nyomottan érzem magam a bőrömben. 

tovább

2017. december 4. hétfő

 „Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok…” (Fil 1:3)

tovább

Venyercsán László: Ki várni tud

Oly jó Istenre csendben várni –
Istennel rövid a messzi út,
hisz nemcsak az út, a cél is Ő,
s nem veszít időt, ki várni tud.

tovább