Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2017. október 31. kedd

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”(Rm 8:31)

 

A reformátussá érlelődő ember először konfirmációs fogadalomtételében könyörög azért, hogy Isten, akit elkezdett megismerni, lépjen be az életébe, és maradjon vele. Úrvacsorát vesz. Jézus megízlelteti vele a közösséget, ami a fiatal, vagy érett ember egyetlen, korábbi, bizalmi, vagy szeretet-kapcsolatához sem hasonlítható.

Aztán a konfirmandus (nem csak a gyermekkorú!) elfeledkezik az egészről. Eltűnik. Eltűnik a templomból, ami még nem lenne tragédia, ha nem száműzné az életéből Jézus tanítását és a Szentlélek emlékeztetését.

Egy idő után valami eszébe jut, mert jön az az életfordulat, amikor kiderül, hogy Isten elfogadta a döntését: a hátat fordítását, ezért nincs vele, ezért nem tart vele. Messziről figyeli. De ha Isten nincsen vele, akkor a hitét veszni hagyó ember képtelenné válik a védekezésre az őt ért támadásokkal szemben. Csupán azokkal az eszközökkel tud harcolni, amit az ellenfelei használnak. Lecsúszik arra a szintre, ahol azok vagdalkoznak.

A vereség súlyos lesz, mert azt hiszi, hogy neki tényleg azon a szinten, abban a sivár szellemi dimenzióban kellett csatároznia.

A jó hír: bármikor újra lehet kezdeni. Visszatérve a gyökerekhez. Odaformálódni. Reformálódni. Abba az állapotba, mely oda illeszkedik az Úrhoz. (Kereskényi Sándor)

***

Imádság:

Uram! Köszönöm az életemet átformáló szavadat! Mutasd meg a helyes ösvényt ma is számomra éppen úgy, mint gyülekezetem, egyházam, az anyaszentegyház számára. Ámen

***

A nap gondolata:

„… ha valóban meghallgatnánk a bennünk lakó Istent, meghallanánk, hogy a nehezebb út választására ösztökél. Ez azonban küzdelemmel és szenvedéssel járna. Időnként mindenki meghátrál attól, hogy ezt a lépést megtegye. Mint Ádám és Éva, minden elődünk lusta volt. Így az eredendő bűn létezik, és lustaságnak hívják.” (M. Scott Peck)

 rss

Napi lelki táplálék

Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme… 1Tim 6,10

Jób 25

Isten semmihez sem hasonlítható nagysága, és az ember törpesége – megcáfolhatatlan tény. 

tovább

(11) „Efraim betanított üsző, szeret gabonát nyomtatni.” (Hóseás 10)

Nincs élet iga nélkül. Illúzió, hogy létezik szabadság. Az igába szorított élet lehet egyedül szabad élet: rendben, keretek között, munkában, mások számára is hasznosan.

tovább

ZSOLTÁROK 4 - PMS

A kedvenc kávézómban ülök. Megengedem ezt ma magamnak. Az éjszaka nyugtalan volt. Rosszul, feszülten és nyomottan érzem magam a bőrömben. 

tovább

2017. december 4. hétfő

 „Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok…” (Fil 1:3)

tovább

Venyercsán László: Ki várni tud

Oly jó Istenre csendben várni –
Istennel rövid a messzi út,
hisz nemcsak az út, a cél is Ő,
s nem veszít időt, ki várni tud.

tovább