Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2018. január 18. csütörtök

Nagy volt az örömöm az Úrban, hogy végre felbuzdultatok a velem való törődésre. (Fil 4:10)

Nekem ebből a mondatból kiemelkedik az a kifejezés, hogy felbuzdultatok a törődésre. Ebben a kifejezésben az a gondolat van felerősítve, hogy Isten gyermekei túl kell, hogy lássanak önmagukon, észre kell vegyék a körülöttük élőket, még pedig segítő szándékkal. Tudunk-e, akarunk-e törődni másokkal? Van-e bennünk erre szándék, indulat, felbuzdulás? Lehet, hogy „csak” egy családtagoddal kellene törődnöd. Lehet, hogy van valakid, aki arra vár, hogy felemeld a telefont és megkérdezd, hogy van. Vagy elmenj hozzá és érdeklődést mutass irányába. Nem olyan színlelt, hanem nagyon is valódit. Lehet, hogy egy barátod, egy lelki társad vár ugyanerre.

Bennünk tud lenni a kényelemszeretet, olykor dac, vagy gőg is ennek kapcsán: hívjon a másik, keressen a másik, jöjjön ő. Én nem. Csak nem indulok talán? De, indulj el te! Légy kezdeményező! Jakab apostolnál azt olvassuk: „Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és az özvegyeket nyomorúságukban, és tisztán megőrizni az embernek önmagát a világtól.” (Jakab 1:27) Vagyis buzdulj fel a törődésre! Önmagad helyett fókuszálj másokra! Ha előbb az Úrra nézel, sokkal könnyebb embertársaidra tekinteni, észrevenni azt, hogy hogyan segíthetsz, hogyan szerezhetsz örömöt a másiknak. Közel viheted a benned munkálkodó Jézust embertársaidhoz! (Katona Béla)

***

Imádság:

Jézusom! Bocsásd meg kényelemszeretetemet. Sokkal inkább kellene mások irányába odafordulnom. Munkálkodj bennem, hogy így lehessen! Ámen

***

A nap gondolata:

Talán azon tűnődsz, hogy vajon Isten meg tud-e áldani és tud-e használni egy olyan valakit, akinek olyan múltja van, mint neked. Teljes mértékben!rss

Napi lelki táplálék

„…Ha ő nem volna Istentől való, semmit sem tudott volna tenni.” Jn 9,33

Lk 10,1–20

Tanítványként feladatunk van: imádság, szolgálat, küldetés; mindenben a békesség eszközei lehetünk. 

tovább

(16) „…a bölcsesség megment…” (Példabeszédek 2)

Minden neves kultúrának van bölcsességirodalma. Ezt a mindenki számára ismert „műfajt” és keretet kihasználva fogalmazza meg a Példabeszédek könyve azt az egyetlen kincset, amit Isten népe kapott az ő Urától. A megszokott keret, a bölcsesség emlegetése a régi, de a tartalom teljesen új. 

tovább

Lukács 19,28–40 - Jézus hatással van

A politikusok, különösen a választási kampány idején, bármi áron megpróbálják jó színben feltüntetni magukat. A filmsztárok és énekesek egyre népszerűbbek akarnak lenni a tömegek körében. 

tovább

2019. február 27. hétfő

 Azt tette, amit helyesnek lát az ÚR… (2Kir 18:3)

tovább

Vas István: Aki éjszaka ment Jézushoz

Éjszaka, hogy meg ne lássák.
Elvégre nem akárki volt.
Főember a zsidók között.
De Nikodémusz nem ügyeskedő ész,
Okosságtól korlátolt értelem:
 

tovább