Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2018. március 27.

Megmaradó öröm 1.

Ezeket beszéltem néktek, hogy megmaradjon tibennetek az én örömem és a ti örömetek beteljék. (Jn 15,11)

 

Az öröm olyan az életünkben, mint a cukor az ételben. Lehet sütni cukor nélkül is süteményt, de az ízén megérzi az ember, hogy valami hiányzik belőle, ami azt kellemesé, élvezhetővé tenné.

Ha megvizsgáljuk a keresztyén ember örömét, akkor azt kell látnunk, hogy az sohasem lehet más, mint a Jézus öröme, tehát igazi belső öröm.

Jézus öröme nem látszatöröm. Jézus öröme sohasem takaró, ami eltakarja a belül lévő nyomorúságot. Jézus öröme tiszta, belső öröm, aminek a forrása a szív mélyén van.

Jártam már úgy, hogy egy kirakatban megláttam valamit, amit meg szerettem volna venni, de az üzletben azt mondták, hogy mintadarab, és nem adhatják ide.

Ilyen a világ öröme is. A kirakatba teszi az örömeit, reklámozza azokat, mert az a célja, hogy az embereket olyan dolgok vételére csalogassa, amiket valójában nem tud megadni.

Keresztyénnek lenni tehát lehetőség arra, hogy felismerjük a látszatot és megláthassuk a valóságot. Mert aki megtapasztalja egyszer is, hogy Jézus Krisztus egész életünket átöleli, hogy Ő társunk az örömben és a szenvedésben is, az nem éri be többé a látszattal, annak már nem lesz elég a felszínesség.

Öröm, hogy közösségünk van Istennel, ami nem látszat csupán, hanem átélt valóság mindazok számára, akik meg tudják ítélni, fel tudják mérni, mit is kaptak Istentől Jézus Krisztusban.

(Prókai Árpád)

***

Imádság:

Öröm forrása te vagy Uram. Benned nem felszínes, látszat-öröm vár, hanem valódi, tartós. Áldalak érte. Ámen

***

A nap gondolata:

A keresztény öröm az engedelmességben való öröm - öröm afelett, hogy szeretjük Istent, és az Ő parancsolatai szerint élünk.

 



rss

Napi lelki táplálék

„…A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” Jn 16,33b

Lk 22,1–6

A titkolózásba burkolt félelem (2.6) és nyereségvágy sok sátáni terv táptalaja (3–5). Figyeljünk nagyon, mert az ezen a talajon burjánzó leleményesség nemcsak a kovásztalan kenyerek (1), hanem a feltámadás ünnepét is meglophatja! 

tovább

(2) „…népét pedig az Úr karolja át…” (Zsoltárok 125)

Jeruzsálemet hegyek veszik körül, népét pedig az Úr karolja át (2) – hallhattuk a Zsoltárból. Aki az Úrban bízik, az bizonyosságban él. MIT JELENT BIZONYOSSÁGBAN ÉLNI?

tovább

LUKÁCS 22,54–62 - Szemkontaktus

Egy ünnepségen kisfiam a vacsoránál a kólásüveg után nyúl, pedig jól tudja, hogy ilyen későn már nem szabad kólát innia.

tovább

2018. április 8.

Önfeláldozó szeretet

Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért. (Jn 15,13)

tovább

Füle Lajos: Az eltemethetetlen

Temették ólom-csüggedésbe,
hitetlenség rongyába rakva
a félelem sivatagába
Harmadnapon feltámadott!

Temették tornyos templomokba,
szertartások gyolcsai közé,
imákból készült szemfedője.
Harmadnapon feltámadott!

tovább