Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2019. február 23. szombat

 Azt tette, amit helyesnek lát az ÚR, egészen úgy, ahogyan tett őse, Dávid. 4Ő szüntette meg az áldozóhalmokat, összezúzta a szent oszlopokat, kivágatta a szent fákat, és darabokra törette a rézkígyót, amelyet Mózes készített; mert Izráel fiai mindaddig annak tömjéneztek, és Nehustánnak nevezték. (2Kir 18:3-4)

Ezékiás király összevetette Isten törvényeit saját és a nép életének gyakorlatával. Látta, hogy bizonyos pontokon kiigazításra szorulnak a dolgok. Ezért megszüntette az áldozóhalmokat, ahol nem Istennek mutattak be áldozatot a nép tagjai, hanem bálványoknak. Vagyis kidobta, amire nem volt szükség, ami nem az élő Istenhez vitte közel az embereket. Megtett egy olyan dolgot, amit előtte jó pár király hosszú ideig nem mert megtenni. Volt ehhez hitbeli bátorsága.

A mi életünk nem szorul kiigazításra? Nincs benne egy vagy több olyan dolog, amit megtűrünk benne, pedig Isten Igéje szerint ki kellene dobni? Érdemes az Ige fényébe beleállítani életünket, családunkat, munkánkat, gyülekezetünket és azt, ami nem Istennek tetsző, kidobni belőle. Még akkor is, ha régóta benne van. Akkor is, ha fájdalmas valaminek az összetörése, kidobása. Ne felejtsük el, következménye van mindennek életünkben.

Kicsinek látszó bűnök megtűrése is következményekkel jár. Mindig rossz következményekkel. Hosszú távon egészen biztosan. Az Istennek tetszőt választani pedig áldásokkal jár, melyek tagadhatatlanul nehézségeket is jelentenek, hiszen bűnös énünk szereti a megszokottat, a kényelmeset, de az Úr útján járni nem kényelmes élet, hanem felelősségteljes és bizalmat kívánó. (Katona Béla)

***

Imádság:

Istenem! Te mutass rá, hogy mit kell kidobjak az életemből, mert nincs a te tetszésedre és adj erőt ahhoz is, hogy képes legyek ezt megtenni. Ámen

***

A nap gondolata:

Igazán akarom, hogy Isten akarata legyen meg az életemben?rss

Napi lelki táplálék

Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy aztán újra visszavegyem. Jn 10,17

Lk 12,13–32

„…ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek…” (22). Nap mint nap körülvesz bennünket a sok tanács: mit ehetünk, mit nem, mivel és mikor. 

 

tovább

(31) „…gyönyörködtem az emberekben.” (Példabeszédek 8)

Az élet kivételezett, nagy ajándékai azok a pillanatok – ebben a rohanó világban különösen –, amikor önfeledten megállunk, és gyönyörködünk valamiben. Ezekben a pillanatokban az örökkévaló, mennyei jelent éljük át. 

tovább

Lukács 20,20–26 - Megkülönböztetni a hangokat

Az írástudók és vezető papok besúgókat küldenek Jézushoz, hogy megbuktassák. Ilyen "besúgó", alattomos hangok az én életemben is jelen vannak. 

tovább

2018. március 4.

Gyönyörködni a Fiúban 

A mennyből pedig hang hallatszott: Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm. (Mk 1,11)

 

tovább

Dietrich Bonhoeffer: Hit

Hiszem,
hogy Isten mindent,
még a legrosszabb dolgot is,
engedi és segíti, hogy jóra forduljon.
Ehhez olyan emberekre van szüksége,
akik mindenben
a legjobbat szolgálják.

tovább