Látnivalók

A méra-alsói református templom

Almérán 1302-ben építettek kápolnát. A XVI. században reformátussá lett lakossága használatba vette ezt a kicsiny templomot, amiről az 1595-ös összeírás is mint református templomról szól. A templom a XVIII. századra használhatatlanná lett.

Ezért sárfalú templomot építettek helyette, amely száz évig állt. 1893-ban épült a jelenlegi templom a régi templom helyére és a felsőmérai templom mintájára. Keleti félköríves záródása egy méterrel keskenyebb a hajónál. Kisméretű nyugati homlokzati tornyocskája van. Az alapkőbe a déli falban, másfél méterrel a földszint felett van elhelyezve, ebbe tettek építési okmányokat, korabeli pénzeket. A belső mennyezete sík, vakolt.

A 80 kg-os (60 cm) harang felirata: „Ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság! II. Kor. 3: 17. Isten dicsőségére öntette Ortó János egyházgondnok az 1836. évben. Újraöntette az Úr nevében, 1949-dik esztendejében az alsómérai református egyház tagjainak áldozata az Úrnak szolgálatára, a gyülekezet épülésére. Dr. Benke Imre lelkipásztor, Benke János gondnok, Benke Béla, Kőfalvi János, Pecsenye János és Pecsenye József presbiterek idejében. Öntötte Szlezák Ráfael Rákospalotán.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1

Települések

Kiemelt ajánlatunk

Sárospatak / Kiállítás

Bibliakiállítás Sárospatakon


Nagyobb térképre váltás

Látogasson el a Biblia évének jegyében készült Biblia kiállításra a Nagykönyvtár dísztermébe.