Az igazság ösvényén

Dr. Szabó Zoltán református lelkipásztor, a népfőiskolai mozgalom egyik alapítója halálának 51. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciát a Kazinczy Ferenc Társaság és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Sárospatakon, február 19-én.

Az esemény koszorúzással kezdődött a néhai teológiai tanár és politikus sírjánál a sárospataki református temetőben, majd előadásokon keresztül emlékeztek életére és munkásságára a kollégium imatermében. Fehér József irodalomtörténész, a Kazinczy Ferenc Társaság elnökének megnyitóját követően Szabó Zoltán teológiai pályáját és homiletikai örökségét, lányainak megemlékezésén keresztül pedig családapai mivoltát ismerhették meg közelebbről a résztvevők.

kép

Az évfordulóra egy, a Kazinczy Ferenc Társaság által gondozott emlékkötet is megjelentettek. Mint azt Kováts Dániel , "Az igazság ösvényén" című kiadvány szerkesztője érdeklődésünkre elmondta, a kötet Szabó Zoltán életét dolgozza fel részletesen, így olvashatunk benne családjáról, tanulmányairól, pályaválasztásáról, lelkipásztori hivatásáról vagy közéleti tevékenységeiről.

kép

Szabó Zoltán (1902-1965) a Sárospataki Református Kollégiumban végezte tanulmányait. Már középiskolás korában erős érdeklődést mutatott a papi hivatás iránt, ezért az érettségit követően maradt a településen és a teológián tanult tovább, ahol tanított is.

Szabó Zoltán szívén viselte a magyar parasztság sorsát, felkarolta a tehetséges diákokat, akik később kiálltak a tanárukat ért politikai vádak és támadások miatt.

kép

1939-ben a Magyar Élet Pártja országgyűlési képviselőjévé választották, mely tisztséget öt éven keresztül töltötte be. Felszólalásaiban a vidéki falvak mellett, szociális, kulturális kérdésekkel kapcsolatban fejtette ki markáns álláspontját. Mások mellett az ő nevéhez fűződik az 1936-ban indult népfőiskolai mozgalom megalapítása és programjának kidolgozása.