Egymás hite által

Lelkészbeiktató istentiszteletet tartottak a tiszakarádi református templomban június 12-én, vasárnap, ahol a helyi egyházközség megválasztott lelkipásztorát, Dévay Mátét iktatták be tisztségébe. Az ifjú lelkésznek a bodrogközi település az első önálló szolgálati helye.

kép

A lelkipásztort Mészáros István, a Zempléni Református Egyházmegye esperese iktatta be hivatalába, aki Pál Apostol Timóteushoz mondott szavai alapján arra figyelmeztette Dévay Mátét, hogy álljon meg a hitben, legyen erős és példakép. "Nagyon fontos, hogy a református lelkészre fölnézzenek, és azért nézzenek föl, mert hitelesen tudja közvetíteni és megélni Isten igéjének igazságát." Emlékeztetett, hogy a lelkész életében is lehetnek megfáradások, pszichés terhelések, ezért sokrétű feladatai között időt kell fordítania a feltöltekezésre. "Az Úr Isten mindig ad erőt és útmutatást, de fontos, hogy a belső szoba csendjével mi magunk is megerősödjünk!"

kép

Dévay Máté a Sárospataki Református Teológiai Akadémián szerzett teológus diplomát, tanulmányai során idős otthonokban, illetve lakásotthonokban szolgált. Segédlelkészi éveit Sátoraljaújhelyen töltötte, ahol a helyi gyülekezet mellett a környező iskolák munkájába is bekapcsolódhatott. Segédlelkészi évei után került Tiszakarádra, ahol mind a lelki gondozás, mind a cigánymisszió terén szerzett tapasztalatait kamatoztathatja.

– Az előző lelkipásztor, aki itt szolgált és közben nyugdíjba vonult hívott fel, hogy megüresedik a hely a tiszakarádi gyülekezetben. Először nem mertem reménykedni, hogy ide kerülhetek, aztán eljöttem, bemutatkoztam és otthon éreztem magam – emlékszik vissza a kezdetekre, megjegyezve, hogy szeretettel és nyitottan fogadták.

kép

Dévay Máté érdeklődésünkre elmondta, hogy az első lépések a közösség megismerését jelentik számára, ugyanakkor vannak hosszú távú tervei: a következő években a gyülekezeti alkalmakat szeretné kiépíteni, amit már el is kezdett azzal, hogy bevezette az Idősek Klubja keretében tartott istentiszteletet.