"Legyen meg a te akaratod..."

Elsősorban igeközpontú gyülekezetet szeretne Hernádkakban Mike Martin, akit június 12-én iktattak be a lelkészi szolgálatba. A borsodi település református templomában Szőnyi Tamás borsod-gömöri esperes adta át neki a szolgálatra feljogosító iratokat. Mike Martin Debrecenben végzett a teológián. Segédlelkészi évei után került Hernádkakba, ahol május elején választották meg a gyülekezet élére.

Az egyetlen lehetőség

Szőnyi Tamás református esperes beiktatási beszédében rávilágított: "az Úr Jézus nem táplálékkiegészítő, nem engergiaital, de életnek kenyere és élővíz, nem a szabad választások egyike, hanem az egyetlen lehetőség számunkra".
– A lelkipásztor azért jött, hogy Isten megváltó szeretetét hirdesse és ha a gyülekezet igazán szereti, akkor újra és újra arra fogja kérni, hogy ezt tegye: így lesz megmaradás és élet ezen a helyen, és ez lesz, ami a szolgálatodat napról napra megerősíti – fogalmazott az egyházmegye vezetője, aki az igei köszöntést követően átadta a szolgálatra feljogosító esperesi engedélyt.

kép

Istenképűség

"Mielőtt az anyaméhben megformáltalak, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, magamnak választottalak, népek prófétájává tettelek." (Jer 1:5) Mike Martin hivatásának vezérigéje alapján mondott igehirdetésében emlékeztetett, hogy Isten szeretetének gyümölcsei vagyunk, ami egy olyan kincs, amit senki nem vehet el tőlünk. Úgy vélte: korunk társadalma nagy jelentőséget tulajdonít a jó megjelenésnek, a jólétnek és az elismertségnek, ezek azonban mulandó dolgok. Énképünk akkor lesz keresztyéni, ha felismerjük, hogy Isten milyen életet szánt nekünk.

kép

"A posztmodern ember önmagával kapcsolatban mindig képességekről és adottságokról beszél. Mi, keresztyének abban hiszünk, hogy azok vagyunk és leszünk, akiknek, amiknek rendelt bennünket az Úr Isten. Erre kell alapozza a keresztyén ember az énképét és az önbecsülését. Ha azért küzdünk, hogy az embereknek tetszünk és a siker létráját próbáljuk megmászni, minden bizonnyal nem fog sikerülni. Isten a saját képmására teremtette az embert és az istenképűség az, ami miatt értékesek vagyunk" – fejtette ki a hernádkaki lelkész, akit egyházi és világi vezetők, családtagok, iskola- és lelkésztársak, valamint barátok is köszöntöttek.

kép

Igazi elöljáró

Csomós József emlékeztetett, hogy Isten nem adta fel azt a szándékát, hogy a megromlott világot újjáteremtse. "Amikor hozzákezd az örökkévaló Isten a megromlott világ újjáteremtéséhez azzal, hogy szövetséget köt Ábrahámmal, ezt mondja neki: én vagyok az erős, mindenható Isten, járj énelőttem szüntelen és légy állhatatos." A tiszáninneni református püspök arra buzdította a lelkészt, hogy legyen "igazi elöljáró", aki tudja, hogy minden megmozdulása az Isten szeme előtt van, ugyanakkor Isten mögötte áll és nem csak nézi, hanem ha engedelmes, akkor mozgatja is.

kép

Mindenható erőtér

Ábrám Tibor főgondnok beszédében kiemelte, hogy csak akkor tudunk közösségben, "lelki kohézióban" együtt lenni, ha benne vagyunk a Mindenható erőterében. "Szüntelenül imádkozunk és könyörgünk értetek, hogy tökéletesen ismerjétek meg az ő akaratát minden lelki bölcsesség és belátás révén, hogy élhessetek az Úrhoz méltóan, teljes mértékben az ő tetszésére, és teremjetek gyümölcsöt mindenfajta jó cselekedettel, és növekedjetek az Isten ismeretében" – helyezte az igeszakaszt a lelkipásztor és a gyülekezet szívére.

kép

Isten akarata

A család nevében Csöbör Katalin országgyűlési képviselő fogalmazta meg gondolatait, aki úgy vélte, hogy Isten akaratából állhat az úrasztalánál, a saját fia beiktatásán. Azt kérte tőle, hogy másokért élő ember legyen, a gyülekezettől pedig, hogy tudjanak együtt munkálkodni, építeni a települést és a nemzetet.

kép

Mike Martin az Alsózsolcai Református Egyházközségben konfirmált, majd a miskolci Jezsuita Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szerzett lelkészi, a Debreceni Egyetemen pedig matematikus diplomát. Felsőfokú tanulmányai során egy évet Genfben, egy évet pedig az Egyesült Államok-beli Atlantában töltött ösztöndíjasként. Szegedi segédlelkészi évei után került a borsodi településre, ahol május elején választották meg a gyülekezet élére.

Kojsza Péter