Önkéntes segítség

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei református önkéntes napokat a Magyar Református Szeretetszolgálat május 20-án és 21-én. Az idei Szeretethídon 286 településen összesen 21 ezren végeznek valamilyen önkéntes munkát. A legtöbb helyen parkok, templom- és iskolaudvarok szépülnek meg, a hétvégén volt ahol kerítést festettek, máshol szemetet szedtek és virágokat ültettek a résztvevők.

Riporterünk idén Felsőzsolcán, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskolában látogatta meg a gyerekekből, szülőkből és tanárokból szerveződött önkéntes csapatot.  Amíg az apukák új homokozót ástak vagy épp a rossz állapotban levő drótkerítést cserélték ki, addig az anyukák virágokat ültettek, amiket az Arnóti Református Missziói Egyházközség közbenjárásával, a Bénó Kertészet ajánlott fel az iskola számára.

kép

Rácsok András arnóti lelkész elmondta, hogy régi kapcsolatot ápolnak az említett kertészettel, amely gyülekezeteket és intézményeket is támogatott már. – A Szeretethíd összekapcsol embereket és településeket is. Arnótról több gyermek jár a felsőzsolcai iskolába, s mivel nálunk szokás, hogy a Bénó Kertészet virágokat adományoz az egyházközség részére, a felajánlásból most az iskola is kapott, amik gyönyörűen díszítik az udvart. Az a jó, hogy ha egy közösség nem csak a saját otthonát tudja feldíszíteni, hanem egy ilyen kapcsolat révén másoknak is tud segíteni – fogalmazott a lelkész.

kép

A felsőzsolcai iskola már a négy évvel ezelőtti indulásakor csatlakozott a Szeretethídhoz, így újították fel a régi, nem használt tantermeket és vizesblokkokat. Idén az iskolaépület közvetlen környezetét szerették volna rendbe tenni, körülbelül nyolcvanan dolgoztak azon, hogy ez sikerüljön. Nagy György iskolaigazgató szerint szerint a kezdeményezés hasznos, a gyerekek számára élvezhető tevékenységet kínál, s eközben a szülők és a pedagógusok is jobban megismerhetik egymást.

kép

Alexa Gábor iskolalelkész sem először vett részt az akcióban, hiszen eddig minden évben aktivizálta a gyülekezeteit. A szomszédos Alsózsolcán
a falubeliek segítségével az egyházközség régi raktárépületének tetőszerkezetét javítják ki a héten, mert az több helyen beázott és beszakadt.
– A Szeretethíd lényege, hogy megtapasztaljuk annak örömét, hogy van lehetőségünk és tehetségünk arra, hogy segítsünk, a fizetség pedig az ebből fakadó jó érzés – vélte a református lelkész.

A Tiszáninneni Református Egyházkerületben hivatalosan 1035-en csatlakoztak a Kárpát-medencei megmozduláshoz, de számos gyülekezetben regisztráció nélkül is végeztek valamilyen önkéntes munkát. A nagyszabású akció célja idén is az volt, hogy felhívja a figyelmet a közösség és az összefogás erejére.

Kojsza Péter