Wass Albert szobor Emődön

Április 20-án délután egy órakor ünnepélyes keretek között felavatták Wass Albert szobrát az emődi egyházközség templomának kertjében.

A szobor átadását megelőző hálaadó istentiszteleten Kolumbán Gábor, a Borsod- Gömöri Református egyházmegye lelkészi főjegyzője hirdette isten igéjét. A hálaadó alkalom zárásaként az ünneplők kivonultak és a templom kertjében a gyülekezet lelkipásztora Gergelyfi György köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tállai András miniszterhelyettes beszédében az emődi református közösség össze- és megtartó erejét hangsúlyozta, melynek az avatásra került szobor is a tanúja.

A miniszter után Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke szólt. Köszöntő szavaiban elmondta, számára is milyen büszkeséget jelent, hogy az emődi közösség figyelmesen törődik történelmével és a közös identitással. Ezért is kezdte beszédét Wass Albert soraival.

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” W.A.
Képernyőkép 2024-04-23 223626

A köszöntő szavak után megtörtént a szobor leleplezése. A költőnek emléket állító szobor Kiss István kisgyőri fafaragó és Szőke József erdélyi szobrászművész közös munkája.

Végezetül a szobrot a helyi egyházi közösség vezetői és az egyházmegye lelkészi főjegyzője is megáldotta.