Átadták a barcikai Eszterlánc Óvodát

„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe.” (1.Kor. 16.14) ez jelmondat fogadja az intézménybe érkezőket, az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvodájában. A felújított épületet és modern játékokkal felszerelt udvart szeptember 27-én, szerdán délelőtt adták át.

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke igei köszöntőjében arról beszélt, nagy a felelőssége minden óvodapedagógusnak, óvodavezetőnek, és intézményvezetőnek abban, hogy mi az, amit tovább tudnak adni a gyermekeknek.

DSC_1856

„Az a feladatunk, hogy bevonjuk őket Isten szeretetének vonzáskörébe, és valami olyan pluszt adjunk, ami a későbbiekben meghatározza az életüket.” – mondta Pásztor Dániel és azt is hozzátette,hogy szeretné, ha az emberek az átadott óvoda épületére egyfajta templomként tekintenének, "ahol az Isten szólni tud gyermekekhez és szülőkhöz".

DSC_1913

Nagyné Kapitány Tünde, az Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc tagóvodájának vezetője elmondta, a négy csoportszobás, száz férőhelyes óvodába jelenleg hetvenegy gyermek jár. A beruházás során egy meglévő bölcsődeépületet alakítottak át, hozzáépítettek egy tornaszobát, bővítették a csoportszobákat, az alagsorban pedig kialakítottak egy melegítő- és tálalókonyhát.

DSC_1865

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy az elmúlt évtizedben nagy mértékben nőtt az egyházak társadalmi szerepvállalása és azt is hozzátette, ez a szerepvállalás a gyermekvédelmi, a szociális területen, valamint az oktatás-nevelés területén is egyaránt nőtt.

DSC_1947

Hangsúlyozta, míg kormányzásuk kezdetekor nagyságrendileg 110 ezer gyermek járt egyházi iskolába vagy óvodába, ez a szám jelenleg 250 ezer körülire tehető.

Az államtitkár azt mondta, fontosnak tartja az oktatás-nevelés és a keresztény tanítás összekapcsolását, hiszen annak "óriási eredménye van a gyermekek, a fiatalok és a családok szempontjából"

Az egyházkerületben létrejött tíz óvoda a társadalmi beilleszkedésben és a szegénységből való kitörésben nagy segítséget jelent a településeken - emelte ki.

DSC_1888

Demeter Zoltán országgyűlési képviselője arról beszélt, erősödik a gyermeket nevelő, dolgozni kívánó szülők jelentette családmodell, hiszen sorra jelennek meg az új óvodák és bölcsődék a településeken. Hozzátette, ez azért is fontos, mert a városoknak és falvaknak egyaránt nagy szüksége van a fiatal családokra népességmegtartó erejük növeléséhez.

DSC_1874

Rácsok András püspöki titkár elmondta, a beruházás a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjának keretében, a kormány támogatásával valósulhatott meg, és Kolumbán Gábor, a Kazincbarcika-felsői Református Egyházközség lelkipásztora is köszöntötte a ünneplőket.

DSC_1893

Szitka Péter polgármester ünnepi köszöntőjében arról beszélt, Kazincbarcikán az egyházzal való együttműködés kimelt szerepet kapott és felhívta a figyelmet a város imázsához illő színes óvoda épületre: „A Kolorcity brand olyan városimázs, ami azt a célt szolgálja, hogy megmutassa: mi, kazincbarcikaiak milyen sokszínűek vagyunk.”