Pünkösdi Nyílt Napot tartottak a Miskolci Egyetemen

Egyházi iskolák diákjai számára rendeztek Ökumenikus Pünkösdi Nyílt Napot a Miskolci Egyetemen. „Karriert is adunk, nem csak diplomát” – ezzel a mottóval invitálták a fiatalokat, hogy megismerjék a karokat és a képzéseket. A nyílt napot a Miskolci Egyetem, a Miskolci Ökumenikus Egyetemi Lelkészség és a történelmi egyházak szervezték.

Öt egyházi középiskola diákjai töltötték meg május 26-án délelőtt a Miskolci Egyetem díszauláját. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, a Fráter György Katolikus Gimnázium, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium, a Fáy András Görögkatolikus Szakgimnázium és a Lévay József Református Gimnázium tizenegyedikes tanulóit először Torma András köszöntötte .

kép

A Miskolci Egyetem rektora elmondta: a résztvevők életük legfontosabb döntésük, a pályaválasztás előtt állnak. Arra buzdította őket, hogy válasszák a háromszáz éves múltra visszatekintő intézményt, ahol életük legszebb éveit tölthetik majd el. – A Miskolci Egyetem színvonalas képzést kínál, emellett hallgatóinkat színes, pezsgő, a selmeci hagyományokra épülő diákélet várja – fogalmazott a rektor.

kép

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter levélben köszöntötte a nyílt nap résztvevőit , melyet Óváriné Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes olvasott fel. „Az igazi siker az, ha olyan hivatást választ az ember, mely találkozik a közösség megbecsülésével. Ha előbbre viszi és gyarapítja azt, és ha a munka nem csupán pénzkereset. Nem lehet mindenki sikeres kutató, de lehet megbecsült tagja a közösségnek” – hangsúlyozta a politikus megjegyezve, hogy a boldogság nem a pénzben vagy az elismerésekben, hanem a belső béke megtalálásában rejlik.

kép

Makkai László görögkatolikus püspöki helynök beszámolt arról, hogy a Miskolci Egyetemen több évtizede, az országban egyedülállóan működik ökumenikus lelkészség négy felekezet részvételével. Úgy vélte: aktív tagjaiként a diákok megtapasztalhatják, hogy „a tudományok mellett rendkívül fontos a lélek ápolása, az erkölcsi tartás és az Istentől jövő szeretet”.

kép

A köszöntőket ökumenikus istentisztelet, majd közös imádság és éneklés követte, utána pedig megkezdődtek az egész napon át tartó programok. A diákok megismerkedhettek az egyetemi karokkal és képzésekkel, laborbemutatókat tekinthettek meg és interaktív programokon vehettek részt. Kipróbálhatták a legkülönfélébb technikai eszközöket és belekóstolhattak a diákhagyományokba.

Az országban egyedülálló nyílt napot most is a Pünkösdre hangolódás jegyében szervezték.

Kojsza Péter

Balog_Zoltán_miniszter_úr_köszöntője.pdf

Formátum: .pdf

Méret: 150970KB

Pünkösdi_Ökumenikus_Nyílt_Nap_2017_rektori_beszéd.pdf

Formátum: .pdf

Méret: 306941KB