Napi lelki táplálék

Ef 5,18-20

Napi Ige – Uzsoki Aranka

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Ne részegedjetek meg bortól, amelyben pusztulás van, hanem teljetek meg Lélekkel.” (18)


Egy középiskolás srác miközben otthonról indulni készült, így szólt az apjához: „Nem bírom már ezt az unalmas életet itthon. El akarok menni itthonról. Élni akarok. Utálom az unalmas életemet. Kalandokra vágyom, több izgalomra, szórakozásra. Még te sem tudsz visszatartani.” – vágta oda az apjának. „Ki akar visszatartani?” – kérdezte az apja, „Én is veled tartok.” – válaszolta.

A fenti vicc nagyon is mindennapos jelenséget fogalmaz meg: az életünkben lévő ürességet valahogy el kell űzni, ki kell tölteni. Kellenek a pótlékok, amelyek segítenek túlélni a „gonosz” napokat, eszközök, amelyekkel le tudjuk vezetni az aznapi frusztrációt, végső soron kielégüléssel és egyfajta örömmel ajándékoznak meg.

Mai Igénk kérdés elé állít minket: mivel töltekezel, hol keresed az örömöt, amikor tehetetlen vagy a téged emésztő feszültséggel, vagy negatív érzésekkel szemben? Pál így figyelmeztet: ne az alkoholhoz, vagy bármi más látszatmegoldáshoz fordulj, hanem Isten Lelkéhez. Nem véletlen, hogy az apostol egy igeversben említi az alkohol hatását a Szentlélek munkájával. Nemcsak az ellentétet akarja kiemelni, de a kettő között van némi párhuzam is. Az alkohol is feltüzesít, de könnyen mindent felperzselő lánggá válhat, ami nemcsak a fogyasztóját, hanem annak egész környezetét is felemésztheti. Bódító hatása alatt egy bizonyos szint után, „már csak az alkohol beszél” az áldozatából, (sokszor túlságosan is) felszabadítva a gátlásokat sokszor nem várt és fájdalmas következményeket okozva. Isten Lelke is belülről akar átjárni, de nem elbódít, letompít, az Ő lángja nem ideig-óráig tüzesít fel. Nem engedi, hogy kivetkőzz önmagadból, bár a Lélek vezetése alatt is sok meglepő, nem várt dolgot teszünk: újra megtanulunk valóban örülni és örömöt sugározni. Nem lealacsonyít, hanem az Ő jelenlétében lehetsz igazi önmagad. Nem feledteti el a problémáidat pár órára, de képessé tesz arra, hogy szembe tudj nézni velük józansággal és reménységgel, tudva azt, hogy ki tartja kezében a sorsodat. A Római levélben így ír az apostol erről: „A reménység Istene pedig töltsön be minket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.” (Róm 15,13).


Imádság: Jöjj, Szentlélek, és járj át minket a mai napon is, hogy tudjunk örömmel és hálával nézni mindenre, ami vár ránk. Segíts, hogy semmi és senki ne vehesse el azt a belső örömöt, amely abból fakad, hogy Krisztus megváltott tulajdona lehetünk. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai